Wykonanie
Koniec lata to idealny czas na
pomidory. Są zdecydowanie najlepsze, słodkie i pełne smaku. Bardzo lubię poranne wyprawy na targ, przebieranie w gatunkach
pomidorów, możliwość własnoręcznego ich wybrania, powąchania. Zupa krem z dojrzałych
pomidorów jest pyszna. U mnie z dodatkiem
sera z niebieską pleśnią, można go też zastąpić
twardym serem dojrzewającym czy
mozzarellą. Polecam!SKŁADNIKI:1 kg dojrzałych
pomidorów2
cebule2 ząbki
czosnku500 ml
bulionu (warzywny lub z
kurczaka)
tymianek,
bazyliaoliwa z oliweksól,
pieprzser z niebieską pleśniąCebulę i
czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na
oliwie.
Pomidory obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do podsmażonego
czosnku i
cebuli, dusić przez parę minut. Warzywa zalać
bulionem, gotować około 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże
zioła, doprawić
solą i
pieprzem. Gotową zupę zblendować, podawać z
serem z niebieską pleśnią.