Wykonanie
Ostatnio czas ucieka mi stanowczo zbyt szybko. Dni mijają, a ja nawet nie wiem kiedy. Ten przepis już chwilę czekał na publikację. Pyszny domowy
chleb na zakwasie. Jest świeży przez parę dni, ale rzadko się zdarza, żeby tyle czasu leżał. Ładnie wyrasta, ma chrupiącą skórkę. Zakwas należy nakarmić przynajmniej 10 godzin przed pieczeniem. Nie posiadam koszyka do wyrastania, ale dzięki odpowiedniej technice składania (polecam filmiki na youtube- folding bread dough)
chleb zachowuje ładny kształt.SKŁADNIKI: (2 małe okrągłe
chleby)300 ml aktywnego zakwasu żytniego (nakarmiony min 10 godzin wcześniej)250 ml letniej
wody1 łyżeczka suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli500 g
mąki pszennej150 g
mąki żytniej chlebowej, typ 720Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zarobić gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać delikatnie
mąką). Zarabiać 10 minut, odłożyć ciasto na 5 minut i zarabiać kolejne 5. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić, aż podwoi swoją objętość (około 2 godzin). Po godzinie ciasto delikatnie zarobić.Podzielić ciasto na 2 części, uformować okrągłe bochenki (najlepiej techniką składania). Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Przed pieczeniem naciąć
chleby ostrym nożem.Piec w temperaturze 230 C (termoobieg) 10 minut (na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z
wodą),
potem zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 20 minut.Studzić na kratce.SMACZNEGO :)