Wykonanie



Deser, który chyba wszyscy znają. Tutaj- w mojej wersji. Z tego przepisu Tiramisu robiła jeszcze moja Mama i tak już został w rodzinie :) Teoretycznie porcja na 6 osób, chyba, że tak jak B i ja uwielbiacie włoskie smaki- u nas znika dowolna ilość w mgnieniu oka :) Ważna jest jakość składników, próby zamiany
amaretto na
wódkę i
olejek migdałowy czy
mascarpone na inny
serek, mogą skończyć się fiaskiem.SKŁADNIKI: (6 porcji)3
jajka3 łyżki
cukru250 g
mascarpone2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (polecam
espresso)2 łyżki
amarettopaczka
biszkoptów (tzw. kocie języczki)
kakao do posypania
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
mascarpone, delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy z
mascarpone. Zaparzyć mocną
kawę (2 łyżki na około 250-300 ml
wody). Wystudzić, dodać
amaretto.
Biszkopty delikatnie zanurzać w
kawie, ułożyć jedną warstwę na dnie naczynia lub pucharka. Na warstwę
biszkoptów wyłożyć połowę masy mascapone, następnie znowu
biszkopty zanurzone w
kawie i masa. Całość posypać
kakao. Przed podaniem parę godzin schłodzić.SMACZNEGO :)

