ßßß


Deser, który chyba wszyscy znają. Tutaj- w mojej wersji. Z tego przepisu Tiramisu robiła jeszcze moja Mama i tak już został w rodzinie :) Teoretycznie porcja na 6 osób, chyba, że tak jak B i ja uwielbiacie włoskie smaki- u nas znika dowolna ilość w mgnieniu oka :) Ważna jest jakość składników, próby zamiany amaretto na wódkę i olejek migdałowy czy mascarpone na inny serek, mogą skończyć się fiaskiem.SKŁADNIKI: (6 porcji)3 jajka3 łyżki cukru250 g mascarpone2 łyżki kawy rozpuszczalnej (polecam espresso)2 łyżki amarettopaczka biszkoptów (tzw. kocie języczki)kakao do posypaniaŻółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy z mascarpone. Zaparzyć mocną kawę (2 łyżki na około 250-300 ml wody). Wystudzić, dodać amaretto. Biszkopty delikatnie zanurzać w kawie, ułożyć jedną warstwę na dnie naczynia lub pucharka. Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę masy mascapone, następnie znowu biszkopty zanurzone w kawie i masa. Całość posypać kakao. Przed podaniem parę godzin schłodzić.SMACZNEGO :)
