ßßß
 
            
         Składniki;1 kg kapusty kiszonej8 łyżek masła lub oleju30 dag grochu łuskanego2 dag suszonych grzybów2 cebuleszczypta kminkuliść laurowyGroch zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Odcedzamy,zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości. Miękki grochodcedzamy. Połowę przecieramy lub miksujemy, robiąc piure.Namoczone wcześniej grzyby gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, zalewamy wodą, dodajemyliść laurowy i gotujemy około 20 minut. Cebulę kroimy w kostkę,podsmażamy na oleju lub maśle, dodajemy grzyby. Łączymy z ugotowaną kapustą. Dodajemy groch i piure z grochu, mieszamy.Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielony pieprz, szczyptę kminku i ponownie całość gotujemy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.Przed podaniem podgrzewamy na niewielkim ogniu często mieszając.Smacznego. Smacznego .
Składniki;1 kg kapusty kiszonej8 łyżek masła lub oleju30 dag grochu łuskanego2 dag suszonych grzybów2 cebuleszczypta kminkuliść laurowyGroch zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Odcedzamy,zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości. Miękki grochodcedzamy. Połowę przecieramy lub miksujemy, robiąc piure.Namoczone wcześniej grzyby gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, zalewamy wodą, dodajemyliść laurowy i gotujemy około 20 minut. Cebulę kroimy w kostkę,podsmażamy na oleju lub maśle, dodajemy grzyby. Łączymy z ugotowaną kapustą. Dodajemy groch i piure z grochu, mieszamy.Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielony pieprz, szczyptę kminku i ponownie całość gotujemy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.Przed podaniem podgrzewamy na niewielkim ogniu często mieszając.Smacznego. Smacznego .