Wykonanie
Składniki;1 kg
kapusty kiszonej8 łyżek
masła lub
oleju30 dag
grochu łuskanego2 dag
suszonych grzybów2
cebuleszczypta
kminkuliść laurowyGroch zalewamy wrzącą
wodą i odstawiamy na 2 godziny. Odcedzamy,zalewamy świeżą
wodą, gotujemy do miękkości. Miękki
grochodcedzamy. Połowę przecieramy lub miksujemy, robiąc piure.Namoczone wcześniej
grzyby gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, zalewamy
wodą, dodajemy
liść laurowy i gotujemy około 20 minut.
Cebulę kroimy w kostkę,podsmażamy na
oleju lub
maśle, dodajemy
grzyby. Łączymy z ugotowaną
kapustą. Dodajemy
groch i piure z
grochu, mieszamy.Doprawiamy do smaku
solą, świeżo zmielony
pieprz, szczyptę
kminku i ponownie całość gotujemy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.Przed podaniem podgrzewamy na niewielkim ogniu często mieszając.Smacznego. Smacznego .