ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

nazwa

Wykonanie

Składniki;
1 kg kapusty kiszonej
8 łyżek masła lub oleju
30 dag grochu łuskanego
2 dag suszonych grzybów
2 cebule
szczypta kminku
liść laurowy
Groch zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Odcedzamy,
zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości. Miękki groch
odcedzamy. Połowę przecieramy lub miksujemy, robiąc piure.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, zalewamy wodą, dodajemy
liść laurowy i gotujemy około 20 minut. Cebulę kroimy w kostkę,
podsmażamy na oleju lub maśle, dodajemy grzyby. Łączymy z ugotowaną kapustą. Dodajemy groch i piure z grochu, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielony pieprz, szczyptę kminku i ponownie całość gotujemy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Przed podaniem podgrzewamy na niewielkim ogniu często mieszając.
Smacznego. Smacznego .
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2013/11/kapusta-z-grochem.html