Wykonanie
Wszyscy cieszą się teraz
jagodami - postanowiłam nacieszyć się i ja :)
Jagody lubię ale bardziej jako dodatek niż jako sam
owoc. Dlatego wczoraj postanowiłam przypomnieć sobie smak dzieciństwa i zdecydowałam się na zrobienie pierogów z
jagodami. Kolejne dość wymagające (jak dla mnie) danie ale opłaciło się bardzo! Muszę się przyznać, że sama pierogi robiłam drugi raz w życiu więc nie szło mi zbyt gładko ale ostateczny efekt wyszedł idealny - smakowały dokładnie jak te, które robi babcia :) Najtrudniejszą częścią było dla mnie wałkowanie ciasta - tu przydałby się jakiś silny mężczyzna ;) Pozostałe czynności to sama przyjemność. Wykorzystałam przepis ze strony Kuchnia W Formie - jest super; zmniejszyłam jedynie trochę ilość składników i wyszło mi z tego 35 dużych pierogów.Składniki:500g
mąki4 łyżki
oleju1 szklanka ciepłej
wodyszczypta
soli500g
jagódśmietana (opcjonalnie)
Jagody myjemy i osuszamy.
Mąkę,
olej, ciepłą
wodę i
sól (odrobinę) mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Stolnicę mocno posypujemy
mąką. Dzielimy ciasto na mniejsze części i rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta kółka szklanką lub innym naczyniem - od wielkości jego średnicy zależeć będzie rozmiar pierogów. Na środek takiego kółeczka kładziemy
jagody. Ja zdecydowałam się nie dodawać do nich
cukru żeby nie puszczały za dużo soku ale można to zrobić lub ewentualnie jak pierogi będą za kwaśne można je posłodzić jak będą gotowe lub polać słodką
śmietanką. Kółeczka z
jagodami składamy na pół i zlepiamy końce. Możemy je dodatkowo poprzygniatać widelcem - będą ładniejsze i szansa, że się nie rozlepią będzie większa. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się
wody. Gotujemy je do momentu wypłynięcia na wierzch plus kilka chwil. U mnie to było ok 5-7 minut ale czas gotowania w dużej mierze zależy od grubości ciasta - łatwo to ocenić na oko. Gotowe pierogi możemy polać
śmietaną i ozdobić świeżymi
jagodami. Smacznego! :)