Wykonanie
Sezon na
bób w pełni. Jednym z łatwiejszych sposobów na jego wykorzystanie jest zrobienie pasty, która z
pieczywem idealnie sprawdza się w formie smacznej przekąski. Przepis pochodzi ze strony Olgi Smile .Składniki:1 kg
bobuświeży
tymianek (ewentualnie suszony)3 łyżki
masła2 ząbki
czosnkusólpieprzcukierBób gotujemy (
młody ok. 15 minut, ale jeśli jest starszy, czas gotowania może wydłużyć się nawet do 30 minut), studzimy i obieramy. Wrzucamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki: 3 łyżki
masła,
tymianek (tyle ile lubicie), 1-2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz i
cukier do smaku, następnie blendujemy (będzie łatwiej jak
masło się rozpuści). Pasta powinna wyjść lekko słona, lekko słodka i czosnkowa. Podajemy z dużą ilością świeżego
pieczywa, a w wersji imprezowej na krakersach. Można ozdobić gałązką świeżego
tymianku. Jeśli nie macie świeżego
bobu, to możecie zastąpić go świeżym lub
mrożonym zielonym groszkiem. Smacznego! :)