Wykonanie
Choć upały nas nie rozpieszczają ostatnio warto zapamiętać ten przepis na gorące dni (choć nie tylko) - jest to jedna z najlepszych lemoniad jaką kiedykolwiek piłam. Jest orzeźwiająca, z nutką
mięty, trochę przypomina smak mojito. Polecam.Składniki:3
cytryny6 łyżek
cukru trzcinowego lub
miodu2 gałązki
mięty1,5 litra
wodyMiętę parzymy w małej ilości gorącej
wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Cukier lub
miód rozpuszczamy także w gorącej wodzie i studzimy. Wyciskamy
sok z cytryn i wlewamy go do dzbanka. Następnie zalewamy go wystudzoną
wodą z
cukrem lub
miodem oraz przecedzonym naparem z
mięty (ważne żeby w lemoniadzie nie było liści ani całych gałęzi
mięty ponieważ nam ona zgorzknieje). Całość zalewamy zimną
wodą tak żeby w
sumie wyszło 1,5 litra płynu. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną. Smacznego! :)