Pierniki błyskawiczne, a to dlatego,że szybko się je robi,a jeszcze szybciej znikają z talerza :)Przepis zaczerpnięty od Anyżkowo.Ciasto na pierniki:25-30 szt.150g śmietany 18%200 g cukru (1 szkl.)1 jajko1 łyżka kakao1 łyżka przyprawy do piernikówok.250-300 g mąki pszennej (2 szkl.)1/2 łyżeczki sodyskórka z 1/2 pomarańczyWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i zagnieść. Ciasto mocno się klei, dlatego dobrze jest zmoczyć ręce wodą i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec 15 minut w temp. 200st.CLukier3-4 łyżki cukru pudrusok z cytryny (w takiej ilości ile pochłonie cukier puder)dżem, do nadziewania piernikówCukier rozetrzeć dodając sok cytrynowy w takij ilości ayby uzyskać gęstość kwaśnej śmietany. Pędzlem posmarować jeszcze gorące pierniki. A następnie szprycą można je nadziać ulubionym dżemem (użyłam pomarańczowego).