ßßß Cookit - przepis na pesto bazyliowo-pomidorowe

pesto bazyliowo-pomidorowe

nazwa

Wykonanie

Zainspirował mnie Karol Okrasa, który w jednym programie zrobił sos na bazie pesto i polał nim pieczonego kurczaka. Ja pesto lubię nawet z chlebem albo samo wyjadane ze słoika. Wolę zrobić jego większą ilość żeby potem nieco dłużej móc go podjadać. Sos do mięsa to również niegłupi pomysł. Może następnym razem bo po tym pesto zostało już tylko wspomnienie.
Składniki:
pęczek świeżej bazylii
pęczek świeżej natki pietruszki
6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
4 ząbki czosnku
100 g parmezanu lub innego twardego sera
garść obranych orzechów pistacjowych
szczypta soli
chlust oliwy z oliwek
2 łyżki oliwy w której były suszone pomidory
Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Proste, prawda?
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2015/03/pesto-bazyliowo-pomidorowe.html