ßßß Cookit - przepis na My Cat Cooks: mocno czekoladowe babeczki z kremem

My Cat Cooks: mocno czekoladowe babeczki z kremem

nazwa

Wykonanie

Nie wiem co się dzieje ostatnio... Nie mam czasu a przyznam, że nawet czasami nie mam ochoty żeby tu wchodzić. Nie lubię umieszczać suchych postów. Że tylko przepis i zdjęcia. Bez sensu. Założyłam tego bloga po to aby dzielić się z Wami nie tylko przepisami. Musze wziąć się w garść.
Lubię odwiedzać przyjaciół zawożąc do nich "coś dobrego". Samo przygotowywanie sprawia mi niezłą frajdę. Podczas pieczenia potrafię stać z nosem przy piekarniku i obserwować jak ciasto powoli rośnie. Albo mieszać w garnku 5 minut bez przerwy. Bardzo mnie to uspokaja. Jeszcze lepiej gdy moje potrawy smakują innym. Parę dni temu przyjaciel zaprosił nas na urodziny. Nie byłabym sobą gdybym nie przyniosła ze sobą jakichś słodkości. Tym razem padło na mocno czekoladowe babeczki z kremem z ciemnej czekolady. Bomba kaloryczna ale jaka pyszna :)
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto:
150g masła
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale kryształ też może być)
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 18%
W rondelku, na kąpieli wodnej roztopić masło razem z czekoladą . Gdy się połączą i rozpuszczą, zdjąć z ognia i dodać gorzkie kakao. Wymieszać. Odstawić aby masa wystygła.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, w drugiej jajka z cukrem waniliowym i brązowym oraz z solą. Do masy jajecznej wlać czekoladową masę i wymieszać.
Do tak przygotowanej masy powoli dodawać mąkę i śmietanę, mieszać mikserem na najmniejszych obrotach aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Piec rozgrzać do 180 stopni. Na blaszce wyłożyć 12 papierowych foremek i wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut aż ładnie wyrosną. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić babeczki na
10 minut przy otwartych drzwiczkach pieca. Wtedy nie opadną.
Składniki i krem czekoladowy:
500 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
Znów roztapiamy czekoladę na kąpieli wodnej i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, kakao i ostudzoną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2014/01/mocno-czekoladowe-babeczki-z-kremem.html