Wykonanie
Powoli zaczynam czuć świąteczną atmosferę. Byłam niedawno na wrocławskim jarmarku bożonarodzeniowym. Z każdej strony otaczały mnie świąteczne zapachy. Świeżo wypiekane
pieczywo, pieczone
kasztany. Pachniało lukrem, piernikami,
kapustą,
grzybami i choinką. Trudno się oprzeć tej atmosferze. Ludzie biegają po sklepach szukając prezentów dla najbliższych a ja w tym czasie wolę zamknąć się w kuchni i w zupełności zająć się gotowaniem .Uwielbiam barszcz z uszkami. Nie wyobrażam sobie bez niego świąt. U teściów na święta króluje zupa rybna więc postanowiłam jeszcze trochę przed świętami, że sama siebie porozpieszczam i ugotuję prawdziwy barszcz na zakwasie. Przepis podpatrzyłam z programu Tomka Jakubiaka na kuchni+ ale go nie zapisałam więc użyłam wyobraźni i powstał całkiem fajny zakwas, z którego niebawem ugotuję pyszny barszczyk.
Składniki:1 kg
burakówcała główka
czosnku2 łyżki
soli kamiennej2
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiegołyżka ziaren
gorczycyBuraki obieramy i kroimy w centymetrowe plastry. Ząbki
czosnku zostawiamy w łupinach.Gotujemy około 2 litrów
wody z
solą. Plastry
buraków układamy w szklanym lub glinianym naczyniu. Dodajemy
czosnek, ziele,
gorczycę i
liście laurowe. Zalewamy ostudzoną
wodą z
solą tak aby dokładnie przykryła
buraki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie zlewamy do butelek lub gotujemy na zakwasie barszczyk. W butelkach, do picia może stać w lodówce max 3 dni. Taki
napój ma wiele właściwości leczniczych więc jest smaczny i zdrowy.