Wykonanie
Przepis poznałam kilka lat temu dzięki programowi Pascala Brodnickiego. Wg niego powinnam użyć do gotowania
mięsa strusia ale, że bardzo ciężko je dostać, przerobiłam je po swojemu i zastąpiłam
strusia indykiem.Składniki:1/2 kg
mięsa strusia lub
indyka2 łyżki
czarnego pieprzu2 łyżki
czosnku w proszku2 łyżki suszonej
cebuli1 łyżeczka
białego pieprzu1 łyżeczka
pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka startej skórki z
pomarańczy1 łyżka
soliTrzeba zmiksować wszystkie składniki marynaty.
Mięso kroimy na plastry grubości około 1 cm i obtaczamy dokładnie z każdej strony w przyprawach. Powinno być całkowicie pokryte. Kawałki
mięsa układamy na aluminiowej tacce i przykrywamy folią aluminiową. Całość wkładamy na grilla. Jeśli nie mamy grilla można
strusia podsmażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Potrawa jest bardzo ostra więc Pascal poleca dla złagodzenia doznań -
kefir.