ßßß Cookit - przepis na struś cajun

struś cajun

Wykonanie

Przepis poznałam kilka lat temu dzięki programowi Pascala Brodnickiego. Wg niego powinnam użyć do gotowania mięsa strusia ale, że bardzo ciężko je dostać, przerobiłam je po swojemu i zastąpiłam strusia indykiem.
Składniki:
1/2 kg mięsa strusia lub indyka
2 łyżki czarnego pieprzu
2 łyżki czosnku w proszku
2 łyżki suszonej cebuli
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżka soli
Trzeba zmiksować wszystkie składniki marynaty. Mięso kroimy na plastry grubości około 1 cm i obtaczamy dokładnie z każdej strony w przyprawach. Powinno być całkowicie pokryte. Kawałki mięsa układamy na aluminiowej tacce i przykrywamy folią aluminiową. Całość wkładamy na grilla. Jeśli nie mamy grilla można strusia podsmażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Potrawa jest bardzo ostra więc Pascal poleca dla złagodzenia doznań - kefir.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/strus-cajun.html