ßßß Cookit - przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Do ugotowania tej potrawy natchnęła mnie karta menu z jednej restauracji. Sama nazwa już powodowała, że ślinka leciała. Sposób podania oraz smak okazały się obłędne. Nie gotuję (jeszcze) jak wielcy szefowie kuchni ale to co mi wyszło niewiele odbiegało od oryginału.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
liście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
suszone pomidory
ser feta
sól, pieprz
Piersi z kurczaka oczyściłam z chrząstek i błonek. Na szczęście znalazłam chętnego na resztki surowego mięsa :)
Na środku nacięłam każdą pierś tak aby powstała całkiem spora kieszonka. Wiadomo, im większa kieszonka tym więcej pyszności się w nią upchnie.
Szpinak oczyściłam i podsmażyłam na kropli oliwy z oliwek z czosnkiem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Suszone pomidory własnej roboty, pokroiłam w kosteczkę. Do kieszonek włożyłam po kolei: suszone pomidory, ser feta i ostudzony szpinak. Całość przypruszyłam solą i pieprzem. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Trudno mi powiedzieć jak długo powinno się piec, ja zwykle robię to "na oko". Jak zobaczę, że mięso się zarumieniło, znaczy, że jest gotowe. W międzyczasie można kurczaka podlać tłuszczem, który z niego wypłynie. Mamy wtedy pewność, że danie nie wyschnie i będzie bardzo soczyste.
Podałam z ziemniakami i surówką z rzodkwi.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/piers-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i.html