Wykonanie
Gotowe zupy w proszku są prawie w każdej spiżarni studenta. Są proste, szybkie i często może to być podstawowy posiłek na ciepło, szczególnie w czasie sesji, kiedy czasu na gotowanie nie ma, a jednak zjeść coś trzeba. W mojej spiżarni znalazł się "Pomysł na... Tajską zupę z
kurczakiem". Od razu przypadła mi do gustu, ale składniki do przepisu podanego na opakowaniu wychodzą dosyć
drogo jak na studencką kieszeń, więc wykorzystałam
ziemniaki i
pora. Wyszła naprawdę rewelacyjna zupa, sycąca i rozgrzewająca. Urozmaica studencki jadłospis i jest idealna na czas sesji. Polecam każdemu :)
Składniki:ok. 1 kg
ziemniaków (ja użyłam czerwonych)1 duuży
por (u mnie ok. 5 cm średnicy i 25 cm białej części)
Winiary "Pomysł na... Tajska zupa z
kurczakiem"
sól,
pieprzZiemniaki pokroić w małą kostkę.
Pora pokroić w półplasterki i poddusić do miękkości w garnku. Dorzucić
ziemniaki i zalać 800 ml
wody. Posolić, gotować do miękkości
ziemniaków. Zmiksować na krem.Większą torebkę
Winiary Pomysł na... wymieszać dokładnie w 250ml
wody i wlać do zupy. Gotować ok. 5 minut. Na sam koniec wrzucić
przyprawy z mniejszej
torebki "Pomysł na...", doprawić
solą i
pieprzem.Moje podanie : brzegi kieliszków umoczyć
sokiem z limonki i zanurzyć w
soli wysypanej na talerzyku. Na brzeg kieliszka nałożyć nacięty plasterek
limonki. Takie podanie świetnie wkomponowuje się w egzotyczny smak kremu c: