ßßß Cookit - przepis na Pikantna baba ziemniaczana

Pikantna baba ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Wczoraj z Sąsiadami wybraliśmy się na film "Sherlock Holmes". Nie nastawiałam się na super produkcję, ponieważ wcześniej słyszałam o nim negatywne opinie. Ponadto nigdy angielski dżentelmen, którego kreowano w serialu, nie przypadł mi do gustu. To już jednak przeszłość. Film był zabawny, akcja płynęła wartko, dzięki czemu nie wiało nudą. Watson i Holmes nie byli starymi prykami, ich dialogi były ironiczne i zgryźliwe. Historia była lekka, zagadki umiarkowane, a sama końcówka, aż się prosi o drugą część:) Podobał mi się obraz Londynu z czasów rewolucji przemysłowej - szary, brudny, ale nie ponury. Zapomniałam wspomnieć o muzyce! Radosna, skoczna, aż by się zatańczyło w sali kinowej:) Jak ładnie podsumował Sąsiad: "Film musiał się udać, skoro gra ćpun z dziwkarzem" :)
Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Kucharskiej" wyd. Axel Springer. Jeżeli zdecydujecie się z niego skorzystać, polecam dodać przynajmniej 50 dag mięsa mielonego.
Składniki:
1 kg ziemniaków
Cebula
Jajko
25 dag mięsa mielonego (kupiłam indycze)
Kajzerka
Pół szklanki mleka
10 dag wędzonego boczku
2-3 ziarna ziela angielskiego (nie miałam, dałam za to dużo oregano, bazylii, pieprzu, mielonej czerwonej papryki oraz przyprawy do dań z ziemniaków)
Masło
Bułka tarta
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
Cebulę i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dokładnie odcisnąć na sicie i przełożyć do dużej miski.
Dodać namoczoną bułkę, mięso mielone, jajko i przyprawy. Dokładnie wyrobić.
Okrągłą formę z kominem (brak, u mnie wystąpiła keksówka) posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć przygotowaną masę.
Na wierzch ułożyć plasterki wędzonego boczku.
Piec godzinę w 200 st. C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2010/02/pikantna-baba-ziemniaczana.html