ßßß Cookit - przepis na Muffinki porzeczkowe

Muffinki porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Sezon na porzeczkę w pełni. W moim sadzie krzaczki w tym roku uginają się ku ziemi z naporu okrągłych czerwonych kuleczek.
Porzeczka jest jednym z tych owoców, które są niedoceniane przez ludzi, każdy wychwala truskawki czy czereśnie, podczas gdy czerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść przez gardło.
Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C.
Składniki suche
2,5 szklanki maki
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 szklanki startej czekolady (użyłam gorzkiej, jednak lepsza byłaby mleczna, dałaby dodatkową słodycz)
Składniki mokre
100 ml oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
Dodatkowo
garść czerwonych porzeczek
cukier puder na posypanie gotowych babeczek
Sposób
Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
O porzeczkach możemy usłyszeć w piosence "Oda do garnuszka", bajecznej zresztą...
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/07/muffinki-porzeczkowe.html