Wykonanie
Sezon na
porzeczkę w pełni. W moim sadzie krzaczki w tym roku uginają się ku ziemi z
naporu okrągłych czerwonych kuleczek.
Porzeczka jest jednym z tych
owoców, które są niedoceniane przez ludzi, każdy wychwala
truskawki czy
czereśnie, podczas gdy czerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść przez gardło.Postanowiłam jednak pokazać
porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C.Składniki suche2,5 szklanki
maki0,5 szklanki
cukruszczypta
soli2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1/4 szklanki startej
czekolady (użyłam gorzkiej, jednak lepsza byłaby
mleczna, dałaby dodatkową
słodycz)Składniki mokre100 ml
oleju1 szklanka
jogurtu naturalnego2
jajkaDodatkowogarść czerwonych
porzeczekcukier puder na posypanie gotowych babeczekSposóbSkładniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka
porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka
porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
O porzeczkach możemy usłyszeć w piosence "Oda do garnuszka", bajecznej zresztą...