Wykonanie
Zauroczona szatą graficzną zakupiłam ostatnio w Biedronce tom II książki kucharskiej z przepisami czytelników kropka tv. W owej książce zamieszczono ponad 210 przepisów, a najfajniejsze jest to że przepisy są świetnie porozkładane w poszczególnych działach, każdy przepis zamieszczono na osobnej stronie i opatrzono zdjęciem. Słowem książka zachęca formatem do lektury.Tak też zrobiłam na pierwszy ogień padły te oto pulpety, które znajdziecie w dziale dania z
mięsa mielonego na stronie 167. Przepis w trakcie robienia uległ małym modyfikacjom:)Składniki0,5 kg
mięsa mielonegoprzyprawa do mięsa mielonego2 ząbki
czosnku1
bułka zwykła2
jajkabrokuł2
kostki rosołowe1,5 dużej gęstej
śmietany2 średnie
cebulepieprzmajeranekbułka tartakula
sera mozzarellaSposób
Mięso,
przyprawę,
czosnek, wymoczoną i odsączoną
bułkę oraz
jaja mieszamy w misce. Pulpety obtaczamy w
bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym
oleju. Następnie wykładamy je do żaroodpornego naczynia.
Brokuł gotujemy w wodzie z dodatkiem
kostki rosołowej, wykładamy obok pulpetów.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z gorącym
olejem, dodajemy
śmietanę, mieszamy.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance
wody i wlewamy na patelnię, doprawiamy do smaku. Zalewamy pulpety i
brokuł, układamy
ser mozzarella pocięty w plasterki, podpiekamy.