ßßß Cookit - przepis na Pulpety zapiekane w sosie śmietanowym

Pulpety zapiekane w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Zauroczona szatą graficzną zakupiłam ostatnio w Biedronce tom II książki kucharskiej z przepisami czytelników kropka tv. W owej książce zamieszczono ponad 210 przepisów, a najfajniejsze jest to że przepisy są świetnie porozkładane w poszczególnych działach, każdy przepis zamieszczono na osobnej stronie i opatrzono zdjęciem. Słowem książka zachęca formatem do lektury.
Tak też zrobiłam na pierwszy ogień padły te oto pulpety, które znajdziecie w dziale dania z mięsa mielonego na stronie 167. Przepis w trakcie robienia uległ małym modyfikacjom:)
Składniki
0,5 kg mięsa mielonego
przyprawa do mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 bułka zwykła
2 jajka
brokuł
2 kostki rosołowe
1,5 dużej gęstej śmietany
2 średnie cebule
pieprz
majeranek
bułka tarta
kula sera mozzarella
Sposób
Mięso, przyprawę, czosnek, wymoczoną i odsączoną bułkę oraz jaja mieszamy w misce. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie wykładamy je do żaroodpornego naczynia. Brokuł gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wykładamy obok pulpetów. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z gorącym olejem, dodajemy śmietanę, mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy na patelnię, doprawiamy do smaku. Zalewamy pulpety i brokuł, układamy ser mozzarella pocięty w plasterki, podpiekamy.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/06/pulpety-zapiekane-w-sosie-smietanowym.html