Wykonanie
Szaszłyki - znane i popularne na całym świecie. Zachęcam do spróbowania rzadko spotykanego w polskiej kuchni połączenia smaków,
wieprzowiny z
owocami morza. Szczerze polecam wcześniejsze obsmażenie wszystkich składników poza
krewetkami, co pozwoli nam na skrócenie do minimum czasu pieczenia / grillowania, bowiem
krewetki wymagają dosłownie tylko kilku chwil przygotowania.
Składniki:- 0 , 5 kg polędwiczek wieprzowych- 300 gr
krewetek- zielona i
czerwona papryka-
cebula-
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Obsmażamy na patelni pokrojone w kostkę
polędwiczki, następnie dorzucamy
cebulę i
paprykę,
soli i
pieprzymy, smażymy jeszcze ok 2 minut. Następnie wszystkie składniki nabijamy na patyczki (jeśli
krewetki były mrożone, należy upewnić się, że są całkiem rozmrożone, najlepiej rozmrażać je powoli w lodówce). Szaszłyki przygotowujemy albo na grillu, albo w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 5, maksymalnie 10 minut - kiedy
krewetki zmienią swój kolor z obu stron są już w zasadzie gotowe. Smacznego!