Wykonanie
Jak jest zimno, pada śnieg, jest dużo pracy i wielkie zmęczenie, właśnie wtedy lubię robić muffinki. Na pocieszenie - taki smakołyk, co można szybko zrobić, zawsze się udaje i jeszcze można sobie wmawiać, że nie jest wcale taki niezdrowy.muffinki z
daktylami bez
cukrusuche składniki:1 i 1/3 szklanki
mąki pełnoziarnistej (tu użyłam
mąki 3 ziarna - mieszanka
mąki pełnoziarnistej pszennej, żytniej i orkiszowej)1/2 szklanki zmielonych
płatków owsianych2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cukru waniliowego (z
wanilią)mokre składniki:1 szklanka
kefiru1
jajko1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki
wody (wrzątku)12
daktyli (
daktyle mokre, bo miksuję je z
wodą, ale o tym dalej)dodatkowo:1/3 szklanki
rodzynek6
moreli suszonych - bo tylko tyle miałam...Najpierw zajmuję się
bakaliami - płuczę
suszone owoce i
rodzynki.
Daktyle zalewam 1/2 szklanki wrzątku i odstawiam.
Morele i
rodzynki również parzę wrzątkiem.W dużej misce mieszam suche składniki. W mniejszej miksuję blenderem
daktyle z
wodą, wbijam
jajko, wlewam
kefir i
olej, mieszam widelcem. Wlewam do dużej miski z suchymi składnikami i mieszam wszystko razem.Wykładam na blachę muffinkową i wkładam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Moja uwaga - muffinki nie są bardzo słodkie, ale tylko tyle miałam w domu
bakalii. Jeśli ktoś lubi słodkie, to warto dodać więcej
daktyli. Ja lubię takie mało słodkie, zjadam na kolację do
kawy zbożowej.