Wykonanie
Wczoraj robiłam omlet
biszkoptowy i był pyszny. Jako dodatek była
sałatka z
ogórka,
pomidora i
fety. Tak mi zasmakowało, że dziś znów omlet na śniadanie :) Tym razem z
cukinią, jednym z moich ulubionych warzyw.
Składniki:1 mała
cukinia10 plasterków białej części
pora2
jajałyżka
mąki2 łyżki
olejusól i
pieprz(dodatkowo
ser feta i
pomidor)Przygotowanie:
Cukinię pokroić w cienkie plasterki, i podsmażyć razem z
porem na rozgrzanym
oleju.
Białka oddzielić od
żółtek. Do
żółtek wmieszać łyżkę
mąki.
Białka posolić i ubić na sztywno. Dodać
żółtka do
białek i dobrze wymieszać (można mikserem). Krążki
cukinii w miarę równomiernie rozłożyć na całej powierzchni patelni i zalać masą jajeczną. Po 2-3 minutach, kiedy omlet przestanie przywierać do patelni, przykryć go dużym talerzem, odwrócić patelnię, tak aby omlet znalazł się na talerzu
cukinią do góry i delikatni zsunąć go na patelnię. Posypać
pieprzem. Podsmażyć kolejne 2 minuty.Gotowe!