ßßß Cookit - przepis na Krupnik na żołądkach kurzych

Krupnik na żołądkach kurzych

nazwa

Wykonanie

Jak byłam małą dziewczynką babcia gotowała mi krupniczek. Wrzucała do niego dużo mięsa i warzyw. Taka niepewna kompozycja nie bardzo mi odpowiadała, bo lubiłam wiedzieć co w mojej zupie pływa. Pamiętam też swąd przypalonej kaszy w przedszkolnej kuchni i smak zepsutego przez to krupniku. Fuuuj!
Sama gotuję bardzo "czysty" krupnik. Nie ma tam niczego czego bym nie lubiła. Wersja na żołądkach szczególnie mi odpowiada, bo bardzo lubię te podroby - rozpływające się w ustach, mięciutkie, o specyficznym smaku. Oczywiście muszą to być żołądki kurze, małe, zgrabne i chude. Korzystam z kaszy perłowej, drobnej - sprawia ona, że krupnik jest gęsty i lekko kleisty.
Składniki:
pół kilograma kurzych żołądków
2 skrzydełka
2 marchewki
pół selera
pół pora
korzeń pietruszki
4 ziemniaki
filiżanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
kostka rosołowa drobiowa
sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Żołądki i skrzydełka oczyścić. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Por umyć dokładnie. Wszystkie te składniki zalać 2,5 l wody i zagotować. Zmniejszyć gaz i powoli gotować około 3 godzin, aby żołądki całkowicie zmiękły. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Z zupy wyjąć warzywa i skrzydełka. Marchewkę pokroić w krążki i z powrotem wrzucić do garnka razem z ziemniakami i kostką rosołową. Wsypać kaszę i gotować około 20 minut. Gdy ziemniaki i kasza będą miękkie doprawić całość solą i pieprzem.
Taki krupnik to jest coś !
Źródło:http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/04/krupnik-na-zoadkach-kurzych.html