Wykonanie
Jak byłam małą dziewczynką babcia gotowała mi krupniczek. Wrzucała do niego dużo
mięsa i warzyw. Taka niepewna kompozycja nie bardzo mi odpowiadała, bo lubiłam wiedzieć co w mojej zupie pływa. Pamiętam też swąd przypalonej
kaszy w przedszkolnej kuchni i smak zepsutego przez to krupniku. Fuuuj!Sama gotuję bardzo "czysty" krupnik. Nie ma tam niczego czego bym nie lubiła. Wersja na żołądkach szczególnie mi odpowiada, bo bardzo lubię te
podroby - rozpływające się w ustach, mięciutkie, o specyficznym smaku. Oczywiście muszą to być
żołądki kurze, małe, zgrabne i chude. Korzystam z
kaszy perłowej, drobnej - sprawia ona, że krupnik jest gęsty i lekko kleisty.
Składniki:pół kilograma
kurzych żołądków2 skrzydełka2
marchewkipół
selerapół
porakorzeń pietruszki4
ziemniakifiliżanka
kaszy jęczmiennej wiejskiej
kostka rosołowa drobiowasól i
biały pieprzPrzygotowanie:Żołądki i skrzydełka oczyścić.
Marchewkę,
seler i
pietruszkę obrać.
Por umyć dokładnie. Wszystkie te składniki zalać 2,5 l
wody i zagotować. Zmniejszyć gaz i powoli gotować około 3 godzin, aby żołądki całkowicie zmiękły.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Z zupy wyjąć warzywa i skrzydełka.
Marchewkę pokroić w krążki i z powrotem wrzucić do garnka razem z
ziemniakami i
kostką rosołową. Wsypać
kaszę i gotować około 20 minut. Gdy
ziemniaki i
kasza będą miękkie doprawić całość
solą i
pieprzem.
Taki krupnik to jest coś !