Wykonanie
Nuda
marchewka z
groszkiem na gęsto, zmora przedszkolaka, dziś zyskała więcej smaku. Proponuję nową, ulepszoną wersję.
Składniki:450 gram
mrożonej marchewki z
groszkiem1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
przecieru pomidorowegołyżka
sosu sojowego3 łyżki
śmietany 18%łyżeczka
słodkiej papryki w proszkułyżka
mąkiłyżka
masłasól i
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek pokroić drobno w kosteczkę i poddusić na
maśle, najlepiej w rondlu. Wsypać zamrożoną
marchewkę z
groszkiem i poczekać aż warzywa się rozmrożą, często mieszając. Dodać
koncentrat pomidorowy,
sos sojowy,
paprykę,
sól i
pieprz a także pół szklanki
wody. Całość zagotować i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Na koniec oprószyć
marchewkę i
groszek mąką, wymieszać energicznie, dodać
śmietanę i chwilę jeszcze trzymać całość na ogniu stale mieszając. Masa powinna być gęsta, ale warzywa nie rozgotowane.
Jako dodatek do
mięska doskonała :)