Wykonanie
Kolejny szybki obiad. Przychodzę do domu i w pół godziny mam gotowe pyszne, sycące danie. Dla tych, co lubią
tuńczyka i włoską kuchnię, idealne.
Składniki:
makaron pełnoziarnisty wstążki ( może być pszenny )puszka krojonych
pomidorówpuszka
tuńczyka w kawałkach, w
olejucebula3 ząbki
czosnku3 łyżki
śmietany 30% opcjonalniełyżka
oliwy lub
olejułyżeczka
papryki słodkiejsuszona
bazyliasól i
pieprzPrzygotowanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na
oliwie.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do
cebuli a następnie odciśniętego z
oleju tuńczyka. Smażymy całość około 2 minut. Całą puszkę
pomidorów, wraz z zalewą, wylewamy na patelnię i doprawiamy
papryką,
bazylią,
pieprzem. Ja do sosu nie dodaję
soli, gdyż
sól zawarta w
tuńczyku mi wystarcza. Na koniec dodajemy
śmietanę, albo i nie. Sos zostawiamy na gazie jeszcze parę minut po czym mieszamy go z ugotowanym
makaronem.