ßßß Cookit - przepis na Włoskie ciasteczka cantuccini

Włoskie ciasteczka cantuccini

nazwa

Wykonanie

Powrót do Włoch. Cantuccini zwane też cantucci lub biscottii di Prato to włoskie ciasteczka z migdałami, które pochodzą z Toskanii. Zwane są łamaczami zębów ;) są dość twarde, dlatego tuż przed zjedzeniem macza się je w winie VIN SANTO produkowanym także w Toskanii. Z podróży przywiozłam sobie takie wino, ale jeśli Wy akurat takiego nie macie, możecie maczać ciasteczka w kawie. Dzięki temu, że piecze się je dwukrotnie, są bardzo chrupiące.
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego (ale można użyć białego)
250 g migdałów (ja użyłam ze skórką, ale powinno się bez)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 żółtko i 1 łyżka mleka
Sposób przyrządzenia:
Jajka ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy z przesianą mąką, migdałami, proszkiem do pieczenia i solą.
Zagniatamy ciasto i formujemy wałki o średnicy około 2 cm. Przecinamy wałki w kilku miejscach, by zmieściły się na blasze.
Wałki ciasta układamy na papierze do pieczenia i smarujemy żółtkiem z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po tych 20 minutach wyjmujemy ciasto i kroimy na dowolne kawałki. Studzimy piekarnik do 160 stopni i znowu wkładamy ciasteczka do piekarnika na 10-15 minut.
Ostudzone ciasteczka umieszczamy na dobę w puszce.
Źródło:http://upichcic.blogspot.com/2015/01/woskie-ciasteczka-cantuccini.html