Wykonanie
Mamy karnawał, ale oprócz tańców trzeba pomyśleć o przygotowaniu jakichś pysznych sałatek. Dziś podam przepis na jakże znaną
sałatkę grecką. Jeśli pozostał Wam
ser feta z sakiewek z
brokułami, możecie
ser wykorzystać właśnie do tego przepisu.Składniki:
sałata lodowa2 duże
pomidory1 długi
ogórek zielony1
czerwona cebulaczarne oliwkiser fetaSos winegret: 3 łyżki
oliwy z oliwek oraz po łyżce:
octu winnego (jeśli nie macie możecie zastąpić
sokiem z cytryny),
miodu i
musztardy, przyprawić
solą,
pieprzem oraz można dodać
zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek.Składniki sosu trzeba dokładnie wymieszać, najlepiej potrząsać w zamkniętym słoiczku. Sos wylewamy na
sałatkę 15 minut przed podaniem na stół.Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową dokładnie myjemy i rwiemy na kawałki.
Pomidora kroimy na małe kawałki (ćwiarteczki),
ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki,
cebulę kroimy w piórka,
oliwki wrzucamy całe lub dzielimy na pół, a
ser feta dzielimy na kwadraciki.