Wykonanie
Pomysł na
pudding zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson, aczkolwiek Ona użyła rogalików typu 7days a ja wykorzystałam
chałkę. Za każdym razem możemy stworzyć inny smak tego deseru, w zależności od użytego
dżemu. Dla mnie ten
pudding smakuje trochę jak sernik. Z jednej
chałki otrzymujemy naprawdę sporą ilość deseru. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło...znakomity jest z
lodami.Składniki:ok. 50 g
masładuża
chałkaśredni słoik
dżemu (smak dowolny)2
żółtka1
jajkook. 4 łyżek
cukru najlepiej brązowego0.5 l
śmietanki kremówki250 ml
mleka 3,2%ok. 1 łyżki mielonego
imbiruSposób przyrządzenia:Na początek kroimy
chałkę na kromki, każdą smarujemy
masłem i
dżemem. 2 kromki składamy tak jak kanapki, a następnie dzielimy je na pół i dość przylegle układamy w naczyniu żaroodpornym.Do osobnej miski wlewamy kremówkę i
mleko, wbijamy
jajko i
żółtka oraz 2 łyżki
cukru. Całość roztrzepujemy i zalewamy
chałkę, a następnie zostawiamy na około 10 minut aby
chałka nasiąkła. Na koniec wierzch posypujemy łyżką
imbiru oraz 2 łyżkami
brązowego cukru, w ten sposób po zapieczeniu powstanie fajny kolor i taka delikatna skorupka.
Pudding pieczemy 45 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zetnie i trochę urośnie. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odstawić na około 10 minut, a
potem już tylko się zajadać!