Wykonanie
Dziś zapraszam do przygotowania
karkówki w warzywach. Wychodzi przepyszna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość
mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób.Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu
pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu na stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.Składniki:2 kg
karkówki bez kości1 duża
cebula300 g
pieczarek1
papryka2 duże
pomidoryketchupSposób przyrządzenia:
Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować w przyprawach, zostawiając ją najlepiej na całą noc (można kupić gotową mieszankę do
karkówki albo zamarynować w swoich ulubionych przyprawach).W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:1/4 plastrów
karkówki posmarowanej
ketchupem, na to ułożyć podsmażoną w
pióra cebulę1/4 część
mięsa posmarowanej
ketchupem, na to plastry
pieczarek1/4
karkówki posmarowanej
ketchupem oraz
paprykę pokrojoną w kostkę1/4
karkówki posmarowanej
ketchupem, na wierzchu układamy plastry
pomidorówNaczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 90 minut.