Wykonanie
Nie wiem dlaczego tak baaaaardzo lubię to ciasto. Może dlatego, że jest po prostu smaczne, a kiedy byłam jeszcze dzieckiem moja mama robiła je na każde święta. Nie da się ukryć, że jest kaloryczne, ale przecież nie
jada się go na co dzień, prawda? Podam wersję karpatki, którą zawsze robi moja mama.Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki1 szklanka
wody1
margaryna6
jajekSposób przyrządzenia ciasta:
Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej
margarynę, a następnie dodajemy
mąkę. Troszkę zagotować, mocno mieszając, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero
potem dodajemy całe
jajka i mieszamy mikserem.Ciasto dzielimy na 2 części. Rozsmarowujmy je cienko na blachach wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aczkolwiek podany przeze mnie czas pieczenia zależy od piekarnika także pilnujcie ciasta by nie przetrzymać go za długo, bo będzie twarde.Składniki na krem:1 l
mleka3/4 szklanki
cukru2
cukry waniliowePowyższe składniki na masę budyniową zagotować.Odlać trochę
mleka i rozrobić w nim:2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtkaDodać to do gotującego się
mleka i chwilkę zagotować, cały czas mieszając by nie powstały grudki.Gdy masa wystygnie utrzeć z kostką
margaryny bądź
masła.Jeśli nie macie czasu na zrobienie kremu, możecie gotowe kremy do karpatki kupić w sklepie.Ciasto najlepiej, żeby poleżało 1 dzień w lodówce, by ciasto nasiąknęło kremem i było mięciutkie.