Wykonanie
Lubię zapach ciast
bananowych.Ale że na prawdziwe ciasto szkoda czasu i składników to są muffinki.Pamiętam jak siostra robiła takie z wgniecionym
bananem do ciasta, ja zrobiłam z jego plasterkami.
Przepis na ciasto na najzwyklejsze muffinki znalazłam tuale wyszło go trochę mało i wypada dawać więcej
cukru.Składniki:2 szklanki
mąki2 łyżk i
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru1 duże
jajko1 szklanka
mleka0,5 szklanki
oleju2 dojrzałe
bananySkładniki dodawać po kolei do jednej miski. Jednego
banana rozgnieść widelcem i dodać do reszty składników drugiego pociąć w plasterki i odłożyć na bok. Przekładać po łyżce ciasta do formy. Ułożyć w każdym otworze po plasterku, dwóch
banana i przykrywać łyżką ciasta. Piec w 180 st. przez przynajmniej 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.(Ja pięk ę trochę 20 min jeśli są bez papilotek, wyciągam gorące i zostawiam do stygnięci a w ciepłym piekarniku, żeby brzegi się już nie przypalały)