ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

nazwa

Wykonanie

Jedni płatki owsiane lubią, inni nie ;)
Zdrowo jest je jeść co jakiś czas (codziennie?) na śniadanie bo oczyszczają nam jelita i dają dłuższe uczucie sytości bo pęcznieją w żołądku.
Jeśli znudziła już wam się owsianka albo lubicie ciastka to mam dla was 2 wersje.
Kilka razy robiłam ciasteczka tak że po prostu mieszałam śmietanę, cukier i płatki.
W wersji dietetycznej pewnie jogurt, miód i płatki.
Tym razem wypróbowałam przepis z internetu z mąką i proszkiem do pieczenia z bloga Charlotte Gotuje
Do ciasteczek warto dodać jakieś orzechy, rodzynki itp. żeby były ciekawsze.
Zamiast mleka widziałam przepisy z wodą albo.. sokiem jabłkowym - i to muszę wypróbować ;)
Ciasteczka te formujemy cienko, jak placuszki,
ponieważ i tak szybciej przypalą się od spodu niż będą upieczone w środku.
Dlatego opcja z mąką stwarzała u mnie obawy o zatrucie ;p
Bo surowy proszek do pieczenia i mąka chyba nie bardzo...
(chociaż wylizywanie misek itd. i tekst mamy "nie jedź tego bo brzuch Cię będzie bolał" jakoś nie przemawia)
Składniki:
płatki owsiane, 2 szkl (jeśli mamy otręby to po szklance na składnik)
mąka, 1 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
cynamon, 4 łyżeczki
jajko, 1
mleko, 1 szkl
olej, 1/4
cukier, 3 łyżki
Do miski wrzucić płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem) i cynamon i wszystko ze sobą połączyć.
W drugiej misce wymieszać jajko, olej i mleko. Dodać mieszankę do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszać.
Łyżką formować na papierze do pieczenia placuszki i piec 10min w 200 stopniach.
Ciasteczka przypalają się od dołu więc gdy widzę po brzegach że już się "upiekły", staram się je odwrócić i jeszcze trochę przypiec lub obracam po wyciągnięciu żeby ciepło gorącej blachy im jeszcze coś dało..
Źródło:http://pyza-gotuje.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-owsiane.html