Wykonanie
SKŁADNIKI:200g miękkiego
masła ( najlepiej roślinne)200g
cukru4
jaja100g
kakao400ml
piwa Guinness ( u mnie Jurajskie typu Stout
czekoladowe)2 małe łyżeczki
sody0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia220g
mąki pszennejew.
cukier puder do posypaniaWYKONANIE:W większej misce zmiksować
masło z
cukrem. Gdy masa będzie już puszysta dodajemy stopniowo po jednym
jajku cały czas miksując. Masa musi być jednolita.Do osobnej miski wlewamy
piwo, dodajemy do
piwa kakao i mieszamy trzepaczką lub łyżką żeby nie było
kakaowych grudek.Do kolejnej miseczki wsypujemy
mąkę i mieszamy ją z
sodą i
proszkiem do pieczenia.Do jajeczno-
maślanej masy wlewamy
piwny płyn i delikatnie miksujemy dodając stopniowo po łyżce
mąki wymieszanej z
sodą i proszkiem. Po zmiksowaniu wszystkich składników może się wydawać, że masa się trochę zważyła, ale nie przejmujemy się tym. Tak może być.Tortownicę (ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i ciasto pieczemy ok 50-60 min. Należy sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy najlepiej na kratce.Gdy ciasto jest już zimne posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Ciasto jest przepyszne bardzo wilgotne, można nawet powiedzieć, że mokre, mocno
kakaowe z delikatnie wyczuwalnym smakiem
piwa. Gorąco polecam!
SMACZNEGO!