ßßß Cookit - przepis na Skład dyni w piwniczce

Skład dyni w piwniczce

nazwa

Wykonanie

To jedno z tych śniadań, gdy domownicy niczym koty krążą po kuchni w oczekiwaniu na smakołyk. W zapachu cynamonu jest chyba coś magicznie pobudzającego, bo gdy tylko zaczyna rozchodzić się po domu, wszyscy jak jeden mąż wstają z łóżek. I choć mama wciąż powtarza, by smażyć mniej, jeść zdrowiej, ja nie mogę oprzeć się pokusie rozpustnego, słodkiego rozpoczęcia dnia. Tak najlepiej. W końcu co z tego, idzie zima! :)
PLACUSZKI DYNIOWE
Składniki:
ok. 200 g puree z upieczonej dyni (podziel dynię na kawałki wraz ze skórą, nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, układaj dynię skórą do dołu na blasze, piecz 1 godzinę; po ostygnięciu zdejmij skórę i zmiksuj miąższ w blenderze)
50 g jogurtu greckiego
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki cukru
2 jaja
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
mała łyżeczka soli
Do podania: cukier puder przesiany przez sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub inne
Przygotowanie:
W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień do średniego i nakładaj łyżką placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka mieszaniny. Rozgnieć placki delikatnie i smaż w odstępach aż urosną i będą zrumienione - z obu stron.
Podawać same lub oprószone cukrem pudrem i cynamonem, zatapiając je w powidłach.
Smacznego!
Paulina
Źródło:http://gotowanietokochanie.blogspot.com/2014/10/skad-dyni-w-piwniczce.html