Wykonanie
To jedno z tych śniadań, gdy domownicy niczym koty krążą po kuchni w oczekiwaniu na smakołyk. W zapachu
cynamonu jest chyba coś magicznie pobudzającego, bo gdy tylko zaczyna rozchodzić się po domu, wszyscy jak jeden mąż wstają z łóżek. I choć mama wciąż powtarza, by smażyć mniej, jeść zdrowiej, ja nie
mogę oprzeć się pokusie rozpustnego, słodkiego rozpoczęcia dnia. Tak najlepiej. W końcu co z tego, idzie zima! :)PLACUSZKI
DYNIOWESkładniki:ok. 200 g puree z upieczonej dyni (podziel
dynię na kawałki wraz ze skórą, nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, układaj
dynię skórą do dołu na blasze, piecz 1 godzinę; po ostygnięciu zdejmij skórę i zmiksuj miąższ w blenderze)50 g
jogurtu greckiego2 łyżki
oleju roślinnego3 łyżki
cukru2
jaja1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki
proszku do pieczeniamała łyżeczka
soliDo podania:
cukier puder przesiany przez sitko,
cynamon , powidła z
czarnej porzeczki lub innePrzygotowanie:W sporej misce wymieszaj puree
dyniowe z
jogurtem, dodaj
jajka,
olej,
cukier i przesianą przez sitko
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.Rozgrzej trochę
oleju na patelni, zmniejsz ogień do średniego i nakładaj łyżką placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka mieszaniny. Rozgnieć placki delikatnie i smaż w odstępach aż urosną i będą zrumienione - z obu stron.Podawać same lub oprószone
cukrem pudrem i
cynamonem, zatapiając je w powidłach.Smacznego!Paulina