ßßß Cookit - przepis na Popsicles - Cóż Lepszego W Upał?

Popsicles - Cóż Lepszego W Upał?

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam popsicles. W języku polskim nie ma dostatecznie ładnego słowa, określającego ten przysmak (lód na patyku? lodowy lizak? wodne lody? nieee...), więc obstaję przy nazwie anglosaskiej. Są idealnym deserem dla dietujących; ponieważ są mrożone, ciało zużywa kalorie na ogrzanie deseru, a zrobione z owoców i warzyw dostarczają witamin i mikroelementów odpornych na działanie temperatury.
Popsicles ujrzały światło dzienne w 1923 roku, kiedy to Frank Epperson wpadł na pomysł opatentowania swojego wynalazku z dzieciństwa. Epperson stworzył przypadkowo pierwszy popsicle w 1905 roku w wieku 11 lat, kiedy przypadkowo zostawił na ganku szklankę lemoniady z proszku z miarką w naczyniu. Napój zamarzł, a rano mały Frank lizał już radośnie loda.
Ten lód zrobiony został z porzeczek, poziomek, wiśni, dzikich jabłuszek, mięty i bazylii - wszystkie te składniki zebrałam we własnym ogródku. Widzicie, jaki jest śliczny? Widać strukturę musu jabłkowego, pestki porzeczek, listeczki jadalnych roślin... cudo. Mały, jadalny witraż. Ten 'smak' powstał w mojej kuchni jako inspiracja meksykańskimi paletas - popularne w Ameryce Południowej lody na patyku zrobione z mieszanek zmiksowanych bądź posiekanych drobno owoców i warzyw, takich jak truskawki, mango, limonki, ogórki, kantelupa, melon, arbuz, ananas, guawa i owoce tamaryndowca. Najbardziej znanją kombinacją są pepino con chile y limón , czyli ostry ogórek z limonką.
Okej, dosyć jarania się urodą lodów. No, poza tym maleństwem...
Tu wersja 'nie chce mi się' - wlałam do foremek sok pomarańczowy. Lody mają piękny, głęboki kolor, rozpuszczają się na języku i nie obciążają sumienia.
Gdzie kupić foremki? Najłatwiej wybrać się do najbliższej Ikei - zestaw Chosigt, klasyka tematu, kosztuje zaledwie dychę. Stare dobre Allegro też obfituje w oferty . Ja swoje dwa zestawy foremek kupiłam w Auchan za 7 zł.
Zaletą popsicles jest to, że składniki zawsze są w domu (kto nie ma wody w kranie i przynajmniej jabłka?) i można je dowolnie mieszać. Jak na razie moimi dwiema ulubionymi kombinacjami jest mleko z cynamonem i syropem klonowym (guilty pleasure, eh.) i wcześniej wspomniana mieszanka czerwonych owoców. Ponieważ u mnie akurat owocują jabłonie, na pewno spora część jabłek trafi do foremek. Lubię także wlewać do form zaparzoną czarną herbatę z sokiem wiśniowym, albo napar z mięty, zielonej herbaty i cytryny. Pamiętajmy, że robiąc lody dla najmłodszych warto postarać się o użycie mleka - zdrowe zęby są ważne, a wapń najlepiej podawać naszym milusińskim w ich ukochanych deserkach.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/07/popsicles-coz-lepszego-w-upa.html