Wykonanie
PDF
Przepis powstał w głowie mojej mamy. Został przeze mnie udoskonalony i tak powstało dość proste, ale za razem wykwintne ciasto.Składniki: na ciasto:6
jajek,6 łyżek
cukru,6 łyżek
mąki pszennej,6 łyżek kartoflanki,1 łyżka
octu,1 łyżeczka
proszku do pieczenia na masę:kostka
masłaszklanka
cukru3
żółtka1
cytrynadodatki:
konfitura żurawinowakandyzowana
skórka cytrynowaPrzygotowanie:1. Ze składników przygotowujemy ciasto
biszkoptowe,
ocet dodajemy na samym końcu. Ciasto wylewamy na dużą blachę z niskimi brzegami, tak by ciasto było jak najniższe, ale jak największe powierzchniowo. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160* aż zacznie odchodzić od blachy, staramy się by zostało jak najbardziej białe.2. Ciasto kładziemy na lekko wilgotną lnianą serwetkę i zawijamy w roladę, odstawiamy do wystudzenia.3.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
żółtka i delikatnie rozcieramy.
Cytrynę parzymy i ocieramy z niej skórkę. Na koniec do masy dodajemy sok z całej
cytryny i otartą skórkę i delikatnie mieszamy.4. Zimną roladę smarujemy od środka masą. W części centralnej układamy
konfiturę żurawinową (można użyć też
suszonej żurawiny lub świeżych
owoców), dodajemy do niej kandyzowanej
skórki pomarańczowej.5. Roladę zawijamy. Wierzch zdobimy masą oraz kandyzowaną
pomarańczą. Przechowujemy w lodówce by masa się nie topiła.Smacznego!!!PDF