ßßß
            
        
Na początku przepraszam za jakość zdjęcia. Dopiero na komputerze zauważyłam, że ma ciut przejaskrawione kolory. Oto przepis na ciekawe połączenie mięsa i cytrusów.Składniki:4 udka z kurczaka2 łyżeczki pieprzu cytrynowego1 cytryna1/4 szkl. oleju/oliwyduża szczypta tymiankuduża szczypta cząbru1/2 łyżki soli1 łyżka cukruPrzygotowanie:1. Przygotowujemy marynatę: ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok, dodajemy do oleju (oliwy) razem z pozostałymi przyprawami.2. Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę.3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (oliwy) i smażymy kurczaka na złoto. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Zalewamy pozostałą marynatą rozrobioną w szklance wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut do miękkości (lub w piekarniku nagrzanym do 180*C).4. Podajemy od razu po przyrządzeniu z ulubionymi dodatkami.RADA: Ja niestety nie miałam w kuchni, ale można dodać odrobinę drobno posiekanej świeżej mięty, by nadać jeszcze delikatniejszego smaku.Smacznego!!!PDF