Wykonanie
PDFJak już kiedyś pisała moja narzeczona lubimy eksperymentować ze
smakami świata, dziś przyszła kolej na meksyk. Było już burito czas na coś innego.Składniki:4 muszle taco lub placki tortilli500 gr.
mięsa mielonego (najlepiej wołowe)puszka
kukurydzypuszka
czerwonej fasolipuszka krojonych
pomidorów bez skórkijedna duża
cebulajedna
czerwona paprykajedna
papryczka chili lub
chili w proszku
sól i
pieprz do smaku200 gr. żółtego tartego
seraprzyprawa do dań meksykańskichPrzygotowanie:Jeśli udało się zdobyć muszle taco przygotuj je jak na opakowaniu, jeśli tylko tortille to delikatnie przewieś je jak na zdjęciu poniżej i włóż do piekarnika na 180-200 st. C i piecz do momentu aż będą sztywne i chrupiące.W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy
olej.Szklimy na nim
cebulkę po czym dodajemy
mięso.Smażymy
mięso "na sypko", czyli tak by nie było zbyt mocno zlepione i zbite.Gdy
mięso jest gotowe bierzemy się za robienie sosu. Dodajemy:
pomidory, pokrojoną w drobną kostkę
paprykę,
kukurydzę i
fasolę.Dusimy przez kilka minut aż sos zgęstnieje,
pomidory się rozpadną a
papryka i
fasola będą miękkie.Doprawiamy do smaku przyprawiamy (potrawa powinna być pikantna).W gotowe muszle (tortille) wsypujemy odrobinę
sera, następnie nakładamy dużo gorącego farszu i wierzch również posypujemy
serem.Podajemy gorące.Smacznego!Sposób wieszania tortilli:
PDF