Wykonanie
Chciałabym się podzielić z
Wami bardzo prostą i szybką w wykonaniu surówką z
pora. Można ją podać do obiadu - świetnie pasuje z
ziemniakami, albo podać na grillu. Do jej wykonania potrzebny jest Wasz ulubiony
majonez i duży
por. Sposób w jaki pokroicie
pora nie jest istotny, mogą to być zarówno krążki, jak i piórka. Ja pokroiłam w piórka :)
Ilość składników na 4 porcje.Składniki:*1 duży, gruby
por*2-3 łyżki
majonezu*1-2 łyżki pokrojonej świeżej
natki pietruszki lub
szczypiorku*opcjonalnie:
pieprz,
sólPrzygotowanie:Odcinam końcówkę
pora z korzeniami oraz brzydkie fragmenty zielonej części. Pozbawiam
por pierwszych dwóch zewnętrznych warstw. Resztę warzywa myję dokładnie pod bieżącą
wodą (
por lubi
mieć piasek pomiędzy warstwami, dlatego ważne by dokładnie go umyć przed krojeniem).Kroję
por na cieńcie krążki lub jeśli chcę uzyskać piórka, najpierw przekrawam
por wzdłuż na pół, a następnie kroję każdą połówkę równie cienko jak w przypadku krążków.Wsypuję pokrojonego
pora do miski (można porozdzielać palcami większe fragmenty na pojedyncze warstwy).Dodaję
majonez i dokładnie mieszam, aż się połączy z
porem.Opcjonalnie można doprawić
pieprzem i
solą (wszystko zależy od
majonezu, jaki użyliście i własnego gustu) oraz ozdobić świeżą
natką pietruszki lub
szczypiorkiem.Smacznego!