ßßß Cookit - przepis na Szybki sernik bez spodu

Szybki sernik bez spodu

nazwa

Wykonanie

Lubię piec, ale ciężko podchodzę do ciast, które trzeba ugniatać ręcznie. Dlatego nic nie cieszy mnie jak przygotowywanie ciast "jednomiskowych" - wystarczy wrzucić składniki, wymieszać mikserem, a potem tylko wlać masę do formy i do piekarnika. Jeśli też tak macie, to przypadnie Wam do gustu przepis na szybki sernik bez spodu (dla fanów ciast ze spodem dobra wiadomość - masę można również wylać na spód, np. pokruszone herbatniki z masłem). Sernik jest pyszny!
Ilość składników na formę 25 x 30 cm
Jeśli wolicie grubsze serniki, wystarczy zmniejszyć formę, do której wlejecie masę serową. Przyznam, że nie mam tortownicy o średnicy około 20 cm, a taka byłaby najlepsza na ten sernik.
Składniki:
*masło lub margaryna do pieczenia (200 g)
*cukier (250 g)
*3 jajka
*1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych (użyłam Kamis'a, ale może inne marki też mają taką przyprawę)
*2 opakowanie budyniu waniliowego
*twaróg do sernika w wiaderku lub w kostkach - należy 2 razy przemielić (1000 g)
*3 łyżki mąki (jeżeli używacie twarogu w wiaderku)
Przygotowanie:
To miski wrzucam pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, cukier, jajka, budyń i przyprawę do sernika - miksuję, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
Dodaję twaróg i miksuję razem. (Użyłam twarogu z wiaderka, więc dodaję mąkę do zagęszczenia masy i mieszam do połączenia).
Formę wykładam papierem do pieczenia i wlewam masę sernika.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do 150 st. C z termoobiegiem na około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony sernik wyciągam z formy po 30 minutach od końca pieczenia i zostawiam na kratce do ostudzenia.
Chłodny sernik można posypać cukrem pudrem z wierzchu, oblać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Źródło:http://studenteat.blogspot.com/2013/12/szybki-sernik-bez-spodu.html