Wykonanie
Owsianki jadam często na śniadania ale zwykle w tradycyjnej gotowanej wersji dziś postawiłam na osławioną w internecie owsiankę z lodówki i przyznam że ciekawy i szybki pomysł na śniadanie w sam raz na lato kiedy niekoniecznie mamy ochotę na gorące jedzenie a nie chcemy rezygnować z owsianek- bo przecież są pyszne.
4 łyżki
płatków owsianychszklanka
mleka100 g
truskawekłyzka
jogurtu naturalnegopół łyżeczki
cukru pudrugarść
słonecznikaPłatki wsypać do kubeczka, miseczki, słoika lub innego pojemnika zalać
mlekiem i wstawić na noc do lodówki żeby
płatki zmiękły i nasiąkły
mlekiem.Rano
Płatki przełożyć do miseczki.
Truskawki pozbawić szypułek i wrzucić do blendera, dodać
jogurt i
cukier- zmiksować aby powstał mus.Patelnie teflonową rozgrzać i wrzucić na nią
słonecznik. Trzeba często mieszać aby się nie przypalił.Mus wyłożyć na
płatki i posypać
słonecznikiem.