Wykonanie
Pyszny i jednocześnie dość dietetyczny obiadekSoczyście zielony sos od razu powoduje, że ma się na niego ochotę ale najlepsze zaczyna się
potem...
Makaron z sosem
brokułowymmakaron (wedle uznania najlepsze świderki albo falbanki, może być brązowy lub normalny- tym razem wykorzystałam zwykły tradycyjny)1 średni
brokuł2 łyżki
jogurtu naturalnego2-3 ząbki
czosnku( może być też granulowany)dodatkowo można dodać
ser-
feta,
mozzarella,
parmezan lub inny ulubiony, ja z braku składników gdyż obiad robiony na szybko dodałam łyżkę
serka kanapkowego ze
szczypiorkiem i zrobiłam małe kuleczki ze zwykłego
twarogu)
Makaron ugotować.
Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki następnie wrzucić do garnka i zalać
wodą z odrobiną
soli- można dodać też
kostkę rosołową. Gotować na małym ogniu aż
brokuły będą miękkie. Odcedzić a następnie za pomocą tłuczka do
ziemniaków ubić
brokuły na jednolitą masę. Dodać
jogurt i przyprawić- mój sos był w wersji mocno czosnkowej.
Makaron ułożyć na talerzu i polać gotowym sosem- posypać
serem.