ßßß Cookit - przepis na sernik na zimno z winogronami

sernik na zimno z winogronami

nazwa

Wykonanie

150 g ciasteczek maślanych
80 g masła
3 opakowania twarogu (po 250 g)
1/2 szklanka cukru
2 łyżki soku z cytryny
0,5 szklanki mleka
150 ml kremówki
opakowanie żelatyny deserowej
winogrona
galaretka zielona
masło roztopić w rondelku, ostudzić, dodać pokruszone ciasteczka, zagnieść z masłem, wyłożyć dno tortownicy (ja robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm),
przekrojone na pół winogrona ułożyć na masie z ciasteczek,
żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, ostudzić,
twaróg, mleko, cukier, żelatynę i sok z cytryny wlać do blendera, miksować na gładką masę (można wymieszać mikserem w misce, ale wcześniej twaróg lepiej zmielić albo kupić już mielony),
ubić kremówkę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać wyłożyć na spód ciasta, wstawić na 2 godziny do lodówki,
po 2 godzinach położyć na masie połówki winogron,
galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na winogrona, wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/08/sernik-na-zimno-z-winogronami.html