Wykonanie
Składniki:-jedna gotowa tortilla pszenna lub kukurydziana-200g
piersi z kurczaka-
pomidor-pół średniego
ogórka-liść
kapusty pekińskiej-ćwierć
papryki-kawałek
cebuli-łyżka
majonezu,
śmietany lub
jogurtu-łyżka
oleju do smażenia-
sól,
pieprz,
ostra paprykaPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy lekko
przyprawami i smażymy na jasno złoty kolor na
oleju. Tortillę podgrzewamy lekko na rozgrzanej patelni lub w inny zgodny z opakowaniem sposób. Podgrzewanie ma sprawić że będzie bardziej elastyczna. Smarujemy placuszek
majonezem,
śmietaną,
jogurtem lub jeśli posiadamy to gotowym
sosem czosnkowym,
ketchupem lub innym lubiany przez nas. Opłukane i pokrojone warzywa układamy warstwami na tortilli, na koniec dodając
kurczaka. Posypujemy
przyprawami. Można dodatkowo od wierzchu polać sosem choć radziłbym z nim nie przesadzać bo gdy warzywa puszczą trochę soku może się okazać że tortilli nie da się zjeść w rękach ze względu na wyciekające z niej płyny. Tortillę zawijamy pomagając sobie w tym celu podłożoną pod nią folią aluminiową, a następnie jeśli chcemy to zapiekamy ją w grillu elektrycznym lub w piekarniku. Polecam przygotowywanie tego dania zwłaszcza w lecie gdy mamy tanie i smaczne warzywa.
*Na podanym zdjęciu jest trochę za dużo składników i musiałem wyjeść trochę
pomidora żeby dało się ją zamknąć.Koszt: 6 zł