Wykonanie
Składniki:-
ziemniaki-
cukier-
olejPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kształt dosyć grubych frytek. Następnie płuczemy frytki na sitku, a następnie moczymy je przez pół godziny w zimnej wodzie z dodatkiem
cukru (ok. łyżka ma dużą porcję frytek). Odsączamy za pomocą papierowych ręczników i wrzucamy małymi porcjami na rozgrzany
olej (160 C). Smażymy do momentu aż frytki wypłyną na powierzchnie. Wyciągamy frytki, odsączamy z tłuszczu i zostawiamy na około 20 minut. Ponownie wrzucamy je na jeszcze mocniej rozgrzany
olej (180-190 C) i smażymy aż to uzyskania pożądanego stopnia zrumienienia. Dodatek
cukru i podwójne smażenie powoduje że frytki są chrupiące i mają puszyste wnętrze. Podajemy posolone z
ketchupem, z
majonezem lub z dodatkiem wybranego sosu, lub jako dodatek do innych dań.
Koszt: zależnie ile
razy używamy jednego tłuszczu (oczywiście najzdrowiej jest wymieniać po każdym użyciu) oscyluje w granicach 1.50 zł za porcję.PS. Skąd nazwa belgijskie frytki? Otóż frytki zostały wynalezione w Belgii (a nie we Francji jak dosyć powszechnie się sądzi) i są tam czymś w rodzaju tradycyjnej narodowej potrawy. W Belgii powszechnie stosuje się przedstawiony sposób smażenia.