Wykonanie
Ostatnio nie mam czasu, żeby gotować i wymyślać dania, które umilą mój dzień - też nad tym ubolewam. No, ale staram się robić proste i szybkie potrawy. Wiadomo, że najłatwiej przygotować pyszny
makaron, nie żebym była z tego powodu nieszczęśliwa ;) bo o moim zamiłowaniu do
makaronu pisałam już wiele
razy, więc znowu się powtarzam. No, ale naprawdę obiecuję że niedługo coś się pojawi godnego uwagi i Waszego podniebienia ;)))a tym czasem - penne z
brokułem i
pomidorem oraz
parmezanem prosto z Włoch ;))
Potrzebujemy:- porcję
makaronu penne ugotowanego al dente- 1/3 większego
brokuła- średniego
pomidora- garść
ziaren słonecznika- 3 łyżki startego
parmezanu- 2 łyżki
oliwy- 2 ząbki
czosnkuPomidora zalewamy wrzątkiem i nakłuwamy, żeby skórka ładnie zeszła, po minucie wyciągamy i kroimy na kostkę, na rozgrzaną
oliwe wrzucamy posiekany
czosnek, zaraz
potem dodajemy
pomidora i
brokuła, dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy
makaron na patelnię i chwilę jeszcze podsmażamy. Doprawiamy
pieprzem i
solą. Wykładamy na talerz i posypujemy
słonecznikiem oraz
parmezanem. Gotowe!:)