ßßß
1 cały kurczak bez podrobów (u mnie + kilka podudzi, ponieważ miałam gości)ok. 300-400 ml mleka (zależy od wielkości brytfanki)sok z 1 dużej cytrynyulubione zioła do wtarcia w kurczaka: u mnie sól, pieprz, chilli, czosnek1/8 kostki masłaKurczaka umyć i wysuszyć. Natrzeć go ziołami, przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i zostawić na ok. 1-2 godziny (można na noc w lodówce).
W środek kurczaka włożyć masło. Mleko połączyć z sokiem z cytryny i wylać na kurczaka.
Przykryć wierzch - jeśli kurczak nie zmieści się pod przykrywką od brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wystarczy wierzch dobrze zabezpieczyć folią aluminiową. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając kurczaka mlecznym sosem (ja polałam 3 razy).