ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w mleku i soku z cytryny

Kurczak pieczony w mleku i soku z cytryny

nazwa

Wykonanie

Szperając w internecie, natrafiłam na przepis Jamiego Olivera . Nigdy w życiu nie piekłam mięsa na/w mleku, więc stwierdziłam, że aby zaspokoić mój głód eksperymentów, koniecznie muszę tak upiec kurczaka. Przepis zmodyfikowałam: zamiast skórki cytryny, dodałam sok z cytryny, a mięsa nie smażyłam na wstępie. Kurczak wyszedł pyszny, soczysty, o lekkim posmaku cytryny. Bardzo smakował moim niedzielnym gościom.
1 cały kurczak bez podrobów (u mnie + kilka podudzi, ponieważ miałam gości)
ok. 300-400 ml mleka (zależy od wielkości brytfanki)
sok z 1 dużej cytryny
ulubione zioła do wtarcia w kurczaka: u mnie sól, pieprz, chilli, czosnek
1/8 kostki masła
Kurczaka umyć i wysuszyć. Natrzeć go ziołami, przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i zostawić na ok. 1-2 godziny (można na noc w lodówce).
W środek kurczaka włożyć masło. Mleko połączyć z sokiem z cytryny i wylać na kurczaka.
Przykryć wierzch - jeśli kurczak nie zmieści się pod przykrywką od brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wystarczy wierzch dobrze zabezpieczyć folią aluminiową. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając kurczaka mlecznym sosem (ja polałam 3 razy).
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2014/03/kurczak-pieczony-w-mleku-i-soku-z.html