Wykonanie
Home /
ciasto francuskie /
ciasto francuskie przepis /
ciasto francuskie przepisy / Przekąski i przystawki / przystawki / sakiewki / Sakiewki z
ciasta francuskiegoSakiewki z
ciasta francuskiegoW ostatnim czasie
ciasto francuskie namiętnie wplata się w moje przepisy, stałam się jego regularną fanką! Uważam, że
daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji można się nim pobawić i tworzyć jakieś ciekawe formy jak na przykład takie sakiewki, ale równie dobrze może to być też rolada z
ciasta francuskiego, którą to zajdziecie już moich przepsiach. Bardzo fajna propozycja jako jakaś szybka zakąska. Bardzo praktyczna potrawa gdyż nie dość że przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu to jeszcze za niewygórowaną cenę możemy zafundować sobie takie smakołyki.Składniki:Opakowanie
ciasta francuskiego, garść
oliwek, duży
pomidor, kilka plastrów
sera żółtego, kilka plasterków
kiełbasy żywieckiej,
oreganoPrzygotowanie:Rozwijamy ciasto, dzielimy je na prostokąty. Wykładamy na blasze do pieczenia.
Wędlinę kroimy w plasterki. Kładziemy na każdy kawałek ciasta.
Pomidory myjemy. Kroimy je w ćwiartki,
oliwki kroimy na pół.
Ser żółty kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki wykładamy na
ciasto francuskie, doprawiamy
oregano.Włączamy piekarnik, rozgrzewamy. Sakiewki pieczemy w temperaturze 220*C nie dłużej niż 15 minut :)Taką przekąskę możemy serwować z
sosem czosnkowym:)
About Antolka Jakuszkowa