ßßß Cookit - przepis na Ciabatta, nowe doświadczenie

Ciabatta, nowe doświadczenie

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz odważyłam się upiec ciabattę. Bałam się tego rzadkiego ciasta, ale okazało się, że to całkiem dobra zabawa. Wybrałam przepis ze strony Susan . To prawdziwa skarbnica chlebowej wiedzy i inspiracji.
Ciabatty upiekłam z połowy porcji. Nie wyobrażam sobie tych zmagań z trzema kilogramami rzadkiego ciasta. 80% to bardzo duże uwodnienie.
Ciabatta Overnight
Poolish
230 g maki chlebowej
75 g maki pszennej razowej
300 g wody
1/3 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na 6 godzin w temperaturze pokojowej
Ciasto
540 g maki chlebowej
360 g wody
15 g soli
1/2 łyżeczki drożdży instant
25 g oliwy
poolish
Ciasto wyrabiamy ze wszystkich składników, tylko ilość wody pomniejszamy o 20%, czyli na początek dajemy jej 280 g. Wyrabiamy ciasto hakiem robota przez 5 minut na wolnych obrotach i następne 5 minut na średnich obrotach. Dodajemy resztę wody i wyrabiamy, aż połączy się z ciastem. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i przykrywamy folią. Po 45 i 90 minutach odgazowujemy ciasto składając je. Po tych zabiegach wkładamy miskę z ciastem na 10-14 godzin do lodówki.
Wyciągamy ciasto z lodówki i pozostawiamy na blacie przez godzinę, aby się ogrzało.
Wszystkie następne czynności wykonujemy bardzo delikatnie, aby nie odgazować ciasta zbyt bardzo. Proponuję obejrzeć film Suzan . Blat posypujemy grubo mąką. Wykładamy na tę powierzchnię ciasto i formujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Dzielimy ciasto na trzy bochenki i układamy na posypanych mąką ściereczkach. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Następnie bochenki przekładamy "do góry nogami" na papier do pieczenia i wkładamy na rozgrzany kamień, do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy z parą 8 minut, a następnie bez pary jeszcze 20 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut.
Takie pieczywo z dobrą oliwą! Marzenie!
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2013/05/ciabatta-nowe-doswiadczenie.html