Wykonanie
Pierwszy raz odważyłam się upiec ciabattę. Bałam się tego rzadkiego ciasta, ale okazało się, że to całkiem dobra zabawa. Wybrałam przepis ze strony Susan . To prawdziwa skarbnica chlebowej
wiedzy i inspiracji.Ciabatty upiekłam z połowy porcji. Nie wyobrażam sobie tych zmagań z trzema kilogramami rzadkiego ciasta. 80% to bardzo duże uwodnienie.
Ciabatta OvernightPoolish230 g
maki chlebowej75 g
maki pszennej razowej300 g
wody1/3 łyżeczki
drożdży instantWszystkie składniki wymieszać i pozostawić na 6 godzin w temperaturze pokojowejCiasto540 g
maki chlebowej360 g
wody15 g
soli1/2 łyżeczki
drożdży instant25 g
oliwypoolishCiasto wyrabiamy ze wszystkich składników, tylko ilość
wody pomniejszamy o 20%, czyli na początek dajemy jej 280 g. Wyrabiamy ciasto hakiem robota przez 5 minut na wolnych obrotach i następne 5 minut na średnich obrotach. Dodajemy resztę
wody i wyrabiamy, aż połączy się z
ciastem. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i przykrywamy folią. Po 45 i 90 minutach odgazowujemy ciasto składając je. Po tych zabiegach wkładamy miskę z
ciastem na 10-14 godzin do lodówki.Wyciągamy ciasto z lodówki i pozostawiamy na blacie przez godzinę, aby się ogrzało.Wszystkie następne czynności wykonujemy bardzo delikatnie, aby nie odgazować ciasta zbyt bardzo. Proponuję obejrzeć film Suzan . Blat posypujemy grubo
mąką. Wykładamy na tę powierzchnię ciasto i formujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Dzielimy ciasto na trzy bochenki i układamy na posypanych
mąką ściereczkach. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Następnie bochenki przekładamy "do góry nogami" na papier do pieczenia i wkładamy na rozgrzany kamień, do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy z parą 8 minut, a następnie bez pary jeszcze 20 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut.
Takie
pieczywo z dobrą
oliwą! Marzenie!