ßßß Cookit - przepis na Bułki wieloziarniste z pestkami dyni

Bułki wieloziarniste z pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Na stronie Nilsa znalazłam przepis na bułki z pestkami dyni. Bardzo lubię jego przepisy. Są tak matematycznie wyliczone i precyzyjnie opisane. zmieniłam jednak nieco przepis i bułki wyszły znakomite.
Po świątecznym menu świeża bułka z masłem była miłą odmianą w jadłospisie. A bułki są przepyszne, puszyste i chrupiące. Ziarna stanowią dodatkowa atrakcję i uzupełniają naszą dietę w niezbędne witaminy i mikroelementy tak potrzebne nam na wiosnę. Znakomite z masłem i rzeżuchą
Zaczyn drożdżowy
50 g mąki chlebowej
50 ml wody
1/8 łyżeczki drożdży
1 g soli
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej 12 godzin
Namoczka
25 g mąki żytniej 2000
50 g wyłuskanych pestek dyni
25 g siemienia lnianego
100 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto
250 g mąki chlebowej
50 g mąki żytniej 720
150 g wody
10 g słodu jęczmiennego
15 g oleju z pestek dyni (ja dałam rzepakowy)
czubata łyżeczka soli (15 g)
namoczka
zaczyn
Wszystkie składniki ciasta wymieszać krótko, do połączenia. Zostawić na 10 minut, a następnie wyrobić na blacie lub robotem z hakiem przez 5 minut. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Po pierwszych 20 minutach odgazować ciasto, składając dwa razy jak kartkę papieru. Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 10 kawałków i uformować bułki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Bułki przed włożeniem do piekarnika należy spryskać wodą. Piec w 230 stopniach 10 minut, a następnie 20 minut w 200 stopniach.
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2013/04/buki-wieloziarniste-z-pestkami-dyni.html