Wykonanie
Przepis na ten
chleb jest zaczerpnięty ze strony mirabbelki, chociaż już teraz nie ma go tam w takiej wersji. Robiłam ten
chleb, bez przesady dziesiątki
razy więc przepisjest już przeze mnie wielokrotnie zmodyfikowany. Piekę go w różnych wersjach, z dodatkami i bez 1-3
razy w miesiącu.
Chleb żytni razowyZaczyn120 g aktywnego, pracującego zakwasu żytniego (dokarmiony poprzedniego dnia)50 g letniej
wody135 g
mąki żytniej razowejCiasto
chlebowe60 g
otrąb żytnich135 g
wody450 g
mąki żytniej (może być sama 1850 lub 2000, albo pół na pół 630 i razowa2 łyżeczki
soli1 i ½ szklanki
wodySporządzanie zaczynu:Zakwas wymieszać z
mąką i letnią
wodą na gęste ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w przykrytym naczyniu na ok. 4 godzin, aż podwoi swoją objętość i przechować w lodówce do następnego dnia.Oddzielnie zalać
otręby wodą i pozostawić przez noc do napęcznienia.Przygotowanie ciasta
chlebowegoW dniu wypieku wyjąć zaczyn z lodówki, wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ok. 4 minuty. Ciasto jest dość klejące. Odstawić na 5 minut i jeszcze raz krótko wyrobić.Pozostawić na 4 do 5 godzin w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Zostawiałam też na noc w lodówce.Ciasto wyłożyć na blat posmarowany
olejem i grubo posypany
mąką np. razową. Dobrze też jest posmarować ręce
olejem, bo to straszna paciaja.Odgazować przez lekkie ugniecenie. Uformować bochenek, obtoczyć go w
mące lub otrębach przełożyć do foremki (30x11x7) posmarowanej
olejem. Odstawić do wyrośnięcia ok. 2-3 godz.Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 stopni 15 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie bochenek wyjmuję z foremki i dopiekam jeszcze w piekarniku 5 minut bez formy.Bochenek przed pieczeniem i podczas spryskuję obficie
wodą ze spryskiwacza.
Najbardziej smakuje wszystkim
chleb upieczony z
mąki razowej i 720 pół na pół. Dodaję do niego
ziarna słonecznika i lnu. Czasami dodaję łyżkę zmielonego
kminku.
Kminek rozcieram w moździerzu z
solą przed dodaniem do ciasta.Wersja razowa 2000 bez dodatków jest na potrzeby diety mm.Można upiec ten
chleb z dodatkiem ziarna żyta. Wtedy zamiast
otrębów namaczam na noc 80 g żyta, a następnie gotuję je do miękkości 20 minut.
Chleb jest najlepszy po 24 godzinach. Wtedy nie lepi się podczas krojenia i jest zdrowy, w przeciwieństwie do gorącego, który też ma swoich zwolenników.