ßßß Cookit - przepis na Placek ze śliwkami z kruszonką

Placek ze śliwkami z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Miał być smak słodko kwaśny i był. Miało być miękkie i chrupiące i było. Było też pachnące. Zapach w kuchni był słodki i owocowy. Na targu z rana wybór śliwek był ogromny, cały czas błąkała się w mojej głowie myśl, że ze śliwkami jest tak, że te mniej ładne są smaczniejsze, niż te piękne. Postawiłam na śliwki mieniące się kilkoma odcieniami koloru śliwkowo-niebieskiego, lekko matowe, lekko błyszczące, z kilkoma gałązkami i listkami - instynkt mnie nie zawiódł i były smaczne. Kruszonka, to płatki owsiane z miodem, cynamonem, brązowym cukrem i migdałami - miała być chrupiąca i słodka i była...
Składniki:
ciasto:
250 g przesianej mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka,
szczypta soli,
1,5 łyżki śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki - 60 dkg
kruszonka:
pół szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki
50 gram masła
łyżka miodu
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem
schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta na ciasto kładziemy pergamin i wsypujemy fasolkę (aby ciasto nam nie urosło) pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy pergamin z fasolkami i pieczemy samo ciasto jeszcze 5 minut, wyjmujemy z pieca - nie jest to konieczne, gdy chcemy aby ciasto nam wyrosło, ja tym razem piekłam bez fasolki
wszystkie składniki kruszonki z wyj. brązowego cukru rozcieramy w rękach tak, aby utworzyło się dużo małych grudek
śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki, wykładamy jedna obok drugiej na podpieczonym spodzie, skórką na dół
posypujemy kruszonką, posypujemy z wierzchu cukrem i ok. 20-25 minut pieczemy ustawiając piekarnik "góra/dół" - każdy piekarnik piecze trochę inaczej - docelowo śliwki mają być miękkie, a kruszonka ma być chrupiąca i upieczona na złoty kolor.
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/08/placek-ze-sliwkami-z-kruszonka.html